Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ψηφίσματα ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών ΠΤΔΕ

1) Το φετινό εξάμηνο παρατηρείται η πρακτικη κάποιων καθηγητών να βάζουν «εργασίες» στις παραδόσεις του μαθήματος στις οποίες πρέπει να γράφουμε το ονοματεπώνυμό μας, σαν έναν έμμεσο τρόπο να παίρνουν παρουσίες ώστε να τιμωρούν όσους και όσες δεν πηγαίνουν στο μάθημα. Σε μια περίοδο που ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι φοιτητών αναγκάζεται να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα η πρακτική αυτή έρχεται να εντατικοποιήσει ακραία το πρόγραμμά και τις σπουδές μας, κατεύθυνση μάλιστα που εμπεριέχεται στις κατευθύνσεις της Μπολόνια (συνθήκη της ΕΕ), στα διάφορα νομοσχέδια και στις αναδιαρθρώσεις των προγραμμάτων σπουδών που ήδη επιχειρούνται σε πολλές σχολές. Να μην το επιτρέψουμε! Τα μαθήματα είναι ελεύθερες ακαδημαϊκές διαλέξεις στις οποίες οι συμμετοχή μας είναι προαιρετική και κανείς δε μπορεί να μας αναγκάσει να τα παρακολουθούμε με το ζόρι!

Όχι στη εντατικοποίηση των σπουδών μας – κανενός είδους παρουσίών στα μαθήματα! Kινητοποίηση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνέλευση τμήματος/καθηγητών για το ζήτημα των παρουσιών (Παρασκευή 13/11 στις 10:30 στην αίθουσα 202)

2) Τα νέα μνημονιακά μέτρα που ψήφισε και υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελούν ακόμα μια επίθεση για την ζωή και το μέλλον τόσο της νεολαίας όσο και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια η παιδεία, η υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό του χρέους,  της Ε.Ε και του ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Η νεολαία και οι φοιτητές που έδωσαν ένα δυνατό μήνυμα κατά των μνημονίων λέγοντας ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, είδαν την μετατροπή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ένα 3ο μνημόνιο. Τα μνημόνια, οι πολιτικές της ΕΕ για την εργασία (ελαστικά ωράρια, voucher) όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί κι η σημερινή προσπαθούν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες μας, προορίζοντας ένα μαύρο μέλλον ανεργίας-μετανάστευσης-μισοδουλείας για όλους εμάς! Βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε για 400 ευρώ σε 5μηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, voucher (χωρίς ασφάλιση και κανένα εργασιακό δικαίωμα), ενώ μετά την λήξη των προγραμμάτων θα πετιόμαστε πάλι στις ουρές του ΟΑΕΔ για ένα επίδομα πείνας. Θέλουν να μας κάνουν μια γενιά που δε θα γνωρίσει ποτέ τι θα πει μόνιμη και σταθερή δουλειά, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και συντάξεις. Αμφισβητείται ακόμα και το δικαίωμα στην ίδια την εργασία! Αυτό δείχνουν τα ποσοστά ανεργίας τα τελευταία χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα: 65% στους νέους, 25% στο γενικό πληθυσμό, συνεχίζουν να αυξάνονται!
Οι φοιτητικοί σύλλογοι, συνολικά το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα πρέπει από κοινού με τους εργαζομένους και το εργατικό κίνημα, στη βάση των κοινών μας συμφερόντων, να δώσουμε έναν αποφασιστικό και διαρκή αγώνα ενάντια σε όποιον προσπαθεί να βάλει σε υποθήκη το εργασιακό μας μέλλον, ενάντια στις πολιτικές Ε.Ε, ΔΝΤ και χρέους. Το φοιτητικό και εργατικό κίνημα ενωμένα να βγουν στο προσκήνιο για την διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας!  Η απεργία καλέστηκε «κατόπιν εορτής» από τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αφού έχει ήδη προηγηθεί η ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων, για να τηρήσουν τα προσχήματα χωρίς πραγματικό περιεχόμενο ρήξης με την κυβερνητική πολιτική και κλιμάκωσης των αγώνων.  Για την αντεπίθεση του λαού και της νεολαίας όμως είναι αναγκαίο ένα νέο, ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα που οι αποφάσεις του θα παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζομένους, μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις, ένα κίνημα που θα συγκρούεται με την καπιταλιστική πολιτική και τη λογική του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Ένα κίνημα που θα παλεύει για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, σπάζοντας το κλίμα αναμονής και ηττοπάθειας που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα. Με κόμβο την απεργία και κλιμακώνωντας τους αγώνες μας το διήμερο της 17 Νοέμβρη να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δουλειά λιγότερες ώρες, εργασία για όλους, προστασία των ανέργων, αξιοπρεπείς μισθούς και συλλογικές συμβάσεις! Σύγκρουση και ρήξη με κυβέρνηση-μνημόνια-Ε.Ε.- χρέος!

   - Κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των αντεργατικών μέτρων - Μονομερής διαγραφή του χρέους
   - ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της πολιτικής τους. Έξοδος από ΕΕ-ΔΝΤ

Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12/11 στις 10:00 στην Καμάρα με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία

3) Τα απανωτά χρόνια της ύφεσης, της οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης διάλυσης του τομέα της εκπαίδευσης (όπως και πλήθος άλλων ζωτικών τομέων), λειτουργούν ως τρομακτικά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ολοκλήρωση των σπουδών μας, αν όχι για τις ζωές μας συνολικά. Οι φοιτητές έχουμε βιώσει αυτή τη δυσοίωνη πραγματικότητα εξίσου έντονα με τα υπόλοιπα πληττόμενα τμήματα του ελληνικού λαού (εργαζόμενοι, άνεργοι κ.ο.κ.) τα οποία καλούνται να θυσιάσουν τα αναφαίρετα δικαώματα τους στο βωμό των πολιτικών που εξυπηρετούν τις βλέψεις και τις αποφάσεις της ΕΕ, των υπευθύνων της Ευρωζώνης και των εκάστοτε κυβερνήσεων του τόπου.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι από τους κύριους τομείς που βάλλονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάθρωση, που καταργεί σταδιακά τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς.  τον τομέα που μας αφορά άμεσα και είμαστε σε θέση να αντιπαλέψουμε ευθέως. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αύξηση των κερδοσκοπικών χαρακτηριστικών εντός της εκπαίδευσης, καθώς και με την παγίωση της φυσιογνωμίας του πανεπιστημίου ως μηχανισμού που παράγει και προωθεί την ιδεολογία της εντατικοποιημένης φοίτησης/εργασίας, της υποταγής, των πειθήνιων φοιττών/μελλοντικών εργαζομένων/πολιτών.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η φοιτητική μέριμνα, η οποία χτυπιέται από την υποχρηματοδότηση. Οι φοιτητικές εστίες ως τμήμα της δε θα μπορούσαν να μείνουν αλώβητες. Η ελλιπέστατη χρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων έχει οδηγήσει στην κακή ή και ανύπαρκτη συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων, που πλέον χρήζουν ολικής ανακαίνισης. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την εικόνα που παρουσιάζουν τα κτήρια, τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Επιπροσθέτως, το κεκτημένο δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και στέγαση συρρικνώνεται περαιτέρω, αποκλείοντας όλο και περισσότερες/ους από εμάς. Ας μ διαφεύγει πλέον της προσοχής μας η επιβολή παράνομων ενοικίων, η αισθητή μείωση των εισδοχών, η διαγραφή φοιτητών από τις Εστίες πριν τελειώσουν τις σπουδές τους και η άρνηση της Διεύθυνσης να χορηγεί τις νόμιμες παρατάσεις.

Τα χρόνια προβλήματα των Εστιών εντείνονται περισσότερο από το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια. Ενώ οι Εστίες υπάγονται διοικητικά στο ΑΠΘ, η οικονομική διαχείριση βρίσκεται ακόμα στα χέρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μέχρις ότου περάσει και αυτή στο πανεπιστήμιο. Αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς το ΑΠΘ αδυνατεί να αναλάβει οικονομικά το κόστος των εστιών.

Ας σημειωθεί ότι, ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2016 είναι ύψους 11,9 εκατ. ευρώ, ήτοι μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2015, όπως και ότι από το 2009 μέχρι και το 2016 ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ μειώνεται συνολικά για το ίδρυμα κατά 73,5%! Τέτοιοι είναι οι λόγοι που καθιστούν τη φετινή χρονιά κρίσιμη: για να περάσουνε οι Εστίες στο ΑΠΘ θα πρέπει το κόστος λειτουργίας να εκμηδενιστεί, είτε με την παύση κάποιων παροχών (π.χ. κλείσιμο εστιατορίου), είτε με την επιβολή αντιτίμου για να μετακυληστεί το λειτουργικό κόστος των εστιών στους οικοτρόφους. Τρανταχτή απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι στις Εστίες της ΑΣΟΕΕ, οι οποίες επίσης χρηματοδοτούνται από τον ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οι οικότροφοι υποχρεούνται να καταβάλλουν το ποσό των 60€ μηνιαίως για να σιτίζονται. Αυτό δικαίως οδήγησε τους φοιτητές στην κατάληψη του κτιρίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Αθήνα.

Οι εστίες προορίζονται για την κάλυψη της σημαντικότατης ανάγκης της δωρεάν σίτισης και στέγασης των φοιτητριών και φοιτητών και είναι λοιπόν απαραίτητες στο πλαίσιο της παροχής δωρεάν σπουδών. Ως αναπόσπαστο τμήμα της φοιτητικής μέριμνας, πρέπει να αφορούν στο σύνολο της σπουδάζουσας νεολαίας και –σίγουρα- στο μεγάλο υποσύνολο αυτής που συγκροτούν οι νέες και οι νέοι που προέρχονται από αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Οφείλουμε να παλέψουμε για να διασφαλίσουμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των Εστιών. Η απάντησή μας πρέπει να είναι πως δεν ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΜΕ αλλά ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ το δικαίωμά μας στη δωρεάν σίτιση και στέγαση, το δικαίωμά μας για μια αξιοπρεπή διαβίωση ως οικότροφοι των Εστιών. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι ο δρόμος της επίλυσης των προβλημάτων μας θα είναι εύκολος, αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέσα από το δρόμο των συλλογικών αγώνων και διεκδικήσεων. 

Σχετικά με τη Λέσχη, η ιδιωτικοποίηση της και το πέρασμα της σε ιδιώτη-εργολάβο οδήγησε στο κλείσιμο του πάνω εστιατορίου δημιουργώντας τεράστιες ουρές! Επιπλέον, με το νέο εργολάβο που ανέλαβε από χθες τη σίτιση εγκαταστάθηκε νέο σύστημα ελέγχου με σκοπό να αποκλείσει χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από τη Λέσχη, αφού οι κάρτες σίτισης που θα δοθούν θα είναι κάτω από 6 χιλιάδες (με τους φοιτητές στο ΑΠΘ να αγγίζουν τις 80.000!), σύστημα που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ουρές οδηγώντας τις να φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι το ΠΑΜΑΚ. Δε μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση! Να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα να σταματήσουν οι έλεγχοι, να μην αποκλειστεί κανείς και καμία από τη δωρεάν σίτιση, να ανοίξει η πάνω Λέσχη και να φύγει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών.

Καταγγέλουμε τις πρυτανικές αρχές, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και τη διεύθυνση των εστιών, που υποκριτικά θέτουν τον εαυτό τους κοντά στους φοιτητές, ενώ με τις πράξεις τους επιχειρούν να αφαιρέσουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας. Καλούμε σε κινητοποίηση την Πρυτανεία στις 11/11 στις 11:00 σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους

Οι φοιτητές δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου