Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Όχι στην εξωτερική αξιολόγηση της σχολής μας!



ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΟΥΤΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

Η σχολή μας, το παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης, περνάει από εξωτερική αξιολόγηση από την Δευτέρα 30/9 εώς και την Τετάρτη 2/10. Πρόκειται για μία διάταξη του νόμου-πλαίσιο απέναντι στον οποίο το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει τεράστιες μάχες για την ανατροπή του. Μία ομάδα από «εμπειρογνώμονες» από το εξωτερικό θα αξιολογήσουν την «ποιότητα» του Τμήματός μας. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες επιλέγονται από την Α.ΔΙ.Π. (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) η οποία είναι ορισμένη από το Υπ. Παιδείας. Πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει στόχο τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αξιολόγηση που έγινε στο Β.Ε.Τ.Ιωαννίνων όπου πήρε μία πολύ θετική αξιολόγηση με το παράδοξο ότι αυτή η σχολή δεν έχει καν κτήριο! Καταλαβαίνουμε ότι μία «αξιολόγηση» που αδιαφορεί για το αν υπάρχουν υποδομές για τις σπουδές μας σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών μας όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι θιασώτες του μέτρου αυτού στα πανεπιστήμια δηλαδή οι μεγαλοκαθηγητάδες και οι κυβερνητικές παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τα κριτήρια της αξιολόγησης δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων αλλά υπηρετούν το πανεπιστήμιο του Μνημονίου και της αγοράς, πλήρως εναρμονισμένα με τις επιταγές της ΕΕ και του σχεδίου της Μπολόνια. Δηλαδή: χαμηλή αξιολόγηση=υποχρηματοδότηση-υποβάθμιση-συγχώνευση ενώ καλή αξιολόγηση=ευκαιρία να μπουν εταιρείες με χρηματοδοτήσεις και ανταλλάγματα από μία σχολή που θα τους βγάζει κέρδη. Με την αξιολόγηση τίθεται ακόμη το ζήτημα λειτουργίας ή όχι μιας σχολής! Και προφανώς μια σχολή ανθρωπιστικού περιεχομένου όπως η δική μας, δεν έχει προοπτικές για μεγάλη κερδοφορία επομένως ποιο είναι το μέλλον της; Ο σύλλογος διδασκόντων της σχολής μας μέσω της γενικής συνέλευσης του, έχει καταφέρει να μην εφαρμοστεί τόσα χρόνια το μέτρο αυτό, με ποινή όμως την μη-χρηματοδότηση του τμήματος και την κατάργηση λειτουργίας του μεταπτυχιακού. Όμως φέτος με μια εκβιαστική πρόταση βέτο του υπουργείου παιδείας είπαν: «Ή θα αξιολογηθείτε ή δε θα λειτουργήσει το μεταπτυχιακό και δε θα χρηματοδοτείστε». Επομένως ποιος φταίει για την υπολειτουργία της σχολής μας, για το ότι δεν λειτουργούσε το μεταπτυχιακό, για το ότι δεν υπάρχουν υποδομές και για το ότι το διδακτικό προσωπικό( μέλη ΔΕΠ, αποσπασμένοι) ολοένα και μειώνεται; 

Η κυβέρνηση του Σαμαρά που απολύει χιλιάδες εργαζόμενους εν μέσω καλοκαιριού, που κλείνει νοσοκομεία και σχολεία, που παρακάμπτει το κοινοβούλιο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κλείνει χωρίς προειδοποίηση τη δημόσια τηλεόραση, που δολοφονεί για ένα εισιτήριο και σε συνεργασία με το παρακράτος δολοφονεί νέους που αγωνίζονται, με την αστυνομοκρατία σε πανεπιστήμια και δρόμους και καταστολή όλων των αγωνιζόμενων κομματιών με τον πιο βίαιο τρόπο, δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι ενδιαφέρεται για το «καλό» των πανεπιστημίων ή οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού αγαθού. Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρείται λογικό να φοιτούμε σε ένα πανεπιστήμιο χωρίς επαρκές διδακτικό προσωπικό, χωρίς δωρεάν λέσχη και εστίες, χωρίς σύγγραμμα, χωρίς αποσπασμένους για τη διεξαγωγή των πρακτικών. Το κλείσιμο των σχολείων, οι απολύσεις των εκπαιδευτικών, το νέο λύκειο και οι νέες αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων που οδεύει στην κατάρρευση, το χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία όλων των βαθμίδων έχουν ένα κοινό στόχο: να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος που κατακτήθηκε μετά από σκληρούς αγώνες του κινήματος και να βγάλουν κέρδος χωρίς να νοιάζονται για την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Καλούμε τον κάθε φοιτητή του συλλόγου να πάρει θέση σε αυτό το βάρβαρο μέτρο της εξωτερικής αξιολόγησης και να μην πέσει στην παγίδα να θεωρήσει ότι θα είναι για το καλό μας. Η ΕΕ δεν νοιάζεται για την υγιή εκπαιδευτική εμπειρία κανενός φοιτητή. Νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των επιχειρήσεων και των εφοπλιστών. Καμία αξιολόγηση να μην εφαρμοστεί! Μετά από απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου μας σας καλούμε:



Όλες και όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 1/10 στον πύργο της παιδαγωγικής σχολής να μπλοκάρουμε την εξωτερική αξιολόγηση και με οποιοδήποτε μέσο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου