Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση της ΕΑΑΚ Ηρακλείου για τη δίωξη 12 φοιτητών του Φυσικού

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 12 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ

Στις 10 Μάρτη ξεκινάει (η εξ αναβολής) δίκη των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιας δίωξης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 λόγω της πολιτικής δράσης των φοιτητών.

Το καλοκαίρι του 2011, η τότε κυβέρνηση με υπουργό την Διαμαντοπούλου, ψηφίζει τον γνωστό νόμο-έκτρωμα 4009. Ο νόμος εκείνος προσπαθούσε να εφαρμόσει την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων μέσα από τα Συμβούλια Διοίκησης που θα συνέδεαν τα ιδρύματα με την αγορά, υποβαθμίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα και αλλάζοντας το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Παράλληλα, καταργούσε το άσυλο, αφαιρούσε το δικαίωμα συνδικαλισμού των φοιτητών στα θεσμικά όργανα και εφάρμοζε τις διαγραφές των φοιτητών. 

Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις του νόμου αυτού δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, χάρη στην μαζική εναντίωση του φοιτητικού κινήματος. Ρόλο σε αυτό έπαιξε το τεράστιο φοιτητικό κίνημα που ξέσπασε εκείνη την περίοδο Πανελλαδικά με περισσότερες από 310 καταλήψεις διαρκείας στις σχολές. Στον ίδιο δρόμο βρέθηκαν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, μαζί κι ο ΣΦ Φυσικής που πραγματοποίησε μια βδομάδα κατάληψης. 

Κι ενώ οι καταλήψεις τελείωσαν και σε όλα τα τμήματα Πανελλαδικά άρχισε η εξεταστική περίοδος, στο Φυσικό του Π.Κ. συνέβη κάτι διαφορετικό. Η διοίκηση του Τμήματος αποφάσισε την στέρηση της εξεταστικής περιόδου, ως μέσον ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο αφού είχαν στερήσει την εξεταστική και την περίοδο του '08 και '06-'07 μετά το τέλος των καταλήψεων για την δολοφονία του Γρηγορόπουλο και τον αντιδραστικό νομό- Γιαννάκου για την εκπαίδευση. Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικής μαζί με όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Ηρακλείου αποφάσισαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Γενική Συνέλευση Τμήματος με αίτημα την αναπλήρωση της εξεταστικής περιόδου. Οι καθηγητές που βρίσκονταν στην συνεδρίαση αποφάσισαν να σταματήσουν την Συνέλευση, αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα, κάλεσαν την αστυνομία για να “απομακρύνουν” τους φοιτητές και άρχισαν να απειλούν με μηνύσεις.

Μετά από λίγο διάστημα 12 από τους 400 φοιτητές που βρίσκονταν σε εκείνη την κινητοποίηση των Συλλόγων, περνάνε από πειθαρχικό συμβούλιο (πρώτη φορά που συστάθηκε αυτό το όργανο για φοιτητές) για “παραδειγματισμό”, και οι περισσότεροι τιμωρούνται με διακοπή φοιτητικής ιδιότητας για ένα εξάμηνο. Την επόμενη περίοδο όσοι φοιτητές από αυτούς προσπαθούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους βρίσκουν απέναντί τους άδικες βαθμολογίες, μέχρι καταστροφή των γραπτών τους, και ένας από αυτούς δεν γίνεται δεκτός σε μεταπτυχιακό, ενώ πληρούσε τις προϋποθέσεις, για «ανεξήγητους» λόγους. Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στο Τμήμα της Φυσικής. Ένα χρόνο πριν από αυτά τα γεγονότα, δύο αριστούχοι φοιτητές του τμήματος αποκλείονται από μεταπτυχιακό πρόγραμμα ουσιαστικά λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Στόχος των αντιδραστικών πολιτικών, που εκφράζουν και οι καθηγητές του Φυσικού, είναι η ποινικοποίηση των αγώνων του φοιτητικού κινήματος και η τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων κομματιών των Συλλόγων. Αποσκοπούν σε δυο πράγματα: Πρώτον στη διάλυση των Φοιτητικών Συλλόγων, πράγμα που κάνουν μέσα από μηνύσεις και πειθαρχικά σε εκλεγμένα μέλη του συλλόγου με αφορμή τις αποφάσεις των συνελεύσεων, διαλύοντας κάθε έννοια συλλογικής διεκδίκησης μέσα στους φοιτητές και σπάζοντας το άσυλο καλώντας την αστυνομία με αφορμή κινητοποιήσεις των Συλλόγων. Δεύτερον στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου, αφού μιλάμε για τους ίδιους καθηγητές που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Διοίκησης. Το φοιτητικό κίνημα έχει ήδη δώσει την απάντηση του προσπαθώντας να μπλοκάρει κάθε διάταξη του νόμου που πάει να εφαρμοστεί. Οφείλει όμως να συνεχίσει να δίνειτέτοιες απαντήσεις σε οποιονδήποτε πάει να το διαλύσει με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Γι’ αυτό την ημέρα της δίκης πρέπει το Φοιτητικό Κίνημα να έχει μαζική παρουσία έξω από τα δικαστήρια απαιτώντας να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι. Πρόκειται για μια πολιτική δίκη, πρόκληση απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και τον συνδικαλισμό. Με αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, διεύρυνση του ασύλου, και απομόνωση από την πανεπιστημιακή κοινότητα τέτοιων στοιχείων όπως οι καθηγητές του Φυσικού. Καλούμε σε συμπαράσταση, για να αποδείξουμε στην πράξη ότι το φοιτητικό κίνημα ούτε τρομοκρατείται ούτε καταστέλλεται.

*ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 12 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ

*ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΡΤΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 9 πμ

ΕΑΑΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου