Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικά με το Σύλλογο Φοιτητών!

Λίγα λόγια για το Σύλλογο Φοιτητών, τη Γενική Συνέλευση αλλά και τη δράση μας σχετικά με αυτά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΤΔΕ
Όλοι οι φοιτητές και όλες οι φοιτήτριες του Παιδαγωγικού ανήκουν στο Σύλλογο Φοιτητών ΠΤΔΕ. Ο Σύλλογος Φοιτητών είναι το νόμιμο σωματείο μας, ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να έχουμε λόγο για αυτά που συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία, καθώς και να διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας. 

Πώς λειτουργεί ο Σύλλογος Φοιτητών;
Ο Σ.Φ. λειτουργεί με δύο τρόπους. Ο ένας  είναι μέσα από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), στο οποίο συμμετέχουν οι πολιτικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στις φοιτητικές εκλογές που γίνονται κάθε χρόνο. Εμείς σαν Α.Ρ.ΠΑ. Ε.Α.Α.Κ. συμμετέχουμε στο ΔΣ όχι για να το παίξουμε αφ’ υψηλού παντογνώστες ή αντιπρόσωποι των φοιτητών αλλά για να μαθαίνουμε τι γίνεται σ’ αυτό, να το εκθέτουμε στον κόσμο του Συλλόγου και για να διασφαλίσουμε ότι δε παίρνονται αποφάσεις ενάντια στη θέληση και στα συμφέροντα της πλειοψηφίας όπως αυτά εκφράζονται στις Γενικές Συνελεύσεις. Το σχήμα μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών έχει 4 έδρες (από τις 9 που είναι συνολικά), ενώ θέλουμε οι συνεδριάσεις του να είναι ανοικτές ώστε όλοι οι φοιτητές να λένε τη γνώμη τους και να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί. Πάντα βέβαια παλεύουμε για την αντικατάσταση του ΔΣ από τη Γενική Συνέλευση.

Η Γενική Συνέλευση είναι ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και παίρνει αποφάσεις ο Σύλλογος Φοιτητών. Είναι μια διαδικασία στην οποία μπορεί και πρέπει να συμμετέχει ο καθένας, να εκφράσει τις απόψεις του να συζητήσει και να αποφασίσει για όσα τον αφορούν. Λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά που σημαίνει ότι η γνώμη όλων είναι ισάξια και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ανοικτή ψηφοφορία. Όπως γίνεται αντιληπτό, το να γίνονται συχνά Συνελεύσεις διασφαλίζει το ότι η πλειοψηφία των φοιτητών συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη σχολή, το πανεπιστήμιο αλλά και την κοινωνία τους. Αντίθετα, το να μην γίνονται συχνά αφήνει όλη την «εξουσία» στα διοικητικά συμβούλια τα οποία ουσιαστικά ελέγχονται μόνο μία φορά το χρόνο, στις εκλογές.

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!
Η Γενική Συνέλευση δεν είναι υπόθεση των «παρατάξεων» και των «κομμάτων» όπως λανθασμένα πιστεύεται. Αντίθετα είναι υπόθεση του κάθε φοιτητή και της κάθε φοιτήτριας που θέλουν να έχουν λόγο για τις σπουδές και για τη ζωή τους. Οι Σύλλογοι Φοιτητών κυρίαρχα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατάφεραν να κερδίσουν πολλά από τα δικαιώματα που έχουμε σήμερα. Σε μια περίοδο που ειδικά η γενιά μας βλέπει ολοένα και περισσότερο τα δικαιώματά της να συρρικνώνονται και το μέλλον της να διαλύεται, είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη να συμμετέχουμε στο Σύλλογό μας και στις διαδικασίες του και να παλεύουμε μαζί με τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μας για να κατακτήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Απέναντι στο δρόμο της ατομικής προσαρμογής που προβάλλουν τα κυρίαρχα πρότυπα της κοινωνίας εμείς πρέπει να απαντήσουμε με τον συλλογικό αγώνα!

Ποιοι είμαστε εμείς και γιατί σας τα λέμε όλα αυτά;
Είμαστε η Αριστερή Ριζοσπαστική Παρέμβαση (Α.Ρ.ΠΑ.). Δεν είμαστε παράταξη, ούτε κόμμα (ή νεολαία κόμματος). Είμαστε ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα, δηλαδή μια συλλογικότητα φοιτητών και φοιτητριών του Παιδαγωγικού χωρίς αρχηγούς, ιεραρχίες ή καθοδηγήσεις. Ανεξάρτητο πολιτικά αλλά και οικονομικά, αφού δεν παίρνουμε κάποιου είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση. Τα έξοδά μας τα καλύπτουμε από τα πάρτι οικονομικής ενίσχυσης που κάνουμε ή από την τσέπη μας. Η πολιτική μας άποψη, η δράση και τα υλικά μας (κείμενα, αφίσες, τοποθετήσεις στη συνέλευση ή το ΔΣ) προκύπτουν από το σχήμα, το οποίο λειτουργεί με βάση την άμεση δημοκρατία μέσα από τις συνελεύσεις του, που είναι ανοικτές σε όλους και μπορεί να συμμετέχει όποιος ή όποια θέλει. Παλεύουμε για έναν δυνατό και αγωνιστικό Σύλλογο, που θα πραγματοποιεί συχνά Γενικές Συνελεύσεις και θα αποτελεί ασπίδα για τα δικαιώματα των φοιτητών.

Συμμετέχουμε στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) που είναι ο συντονισμός σχημάτων σαν εμάς σε όλη την Ελλάδα. Η ΕΑΑΚ εδώ και είκοσι χρόνια παίζει πρωτοπόρο ρόλο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις προωθώντας τη λογική του συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων τόσο μεταξύ τους όσο και με τα εργαζόμενα και σπουδάζοντα κομμάτια της νεολαίας για να μην χάσει τη μάχη αυτή ο καθένας μόνος του αλλά να την κερδίσουμε όλοι μαζί. Πυροδότησε και έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στους αγώνες ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους από το ’90 μέχρι σήμερα. Πρεσβεύει την ανάγκη για όχι άλλη μία αριστερά, αλλά μια ΑΛΛΗ αριστερά. Ενωτική, ανεξάρτητη, αμεσοδημοκρατική, αντικαπιταλιστική. 

Διεκδικούμε όσα μας ανήκουν, όχι μόνο ως φοιτητές αλλά και ως αυριανοί δάσκαλοι και μέλη αυτής της κοινωνίας. Γιατί βλέπουμε γύρω μας ένα κόσμο που δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας, που καταστρέφει τα όνειρά μας. Γιατί βιώνουμε την καταπίεση σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Γιατί παλεύουμε για την απελευθέρωση και βλέπουμε την ανατροπή ως την μόνη ρεαλιστική λύση. Γιατί αρνούμαστε τον ατομικό δρόμο και παλεύουμε να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις ακόμα και στα ατομικά προβλήματα. Με αντικαπιταλιστική φυσιογνωμία αντιπολίτευσης κόντρα στην επίσημη πολιτική των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μια αντιπολίτευση που θα αποτελούν τα κοινωνικά κινήματα, οι φοιτητικοί και εργατικοί αγώνες, στοχεύοντας στην οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, διεκδικώντας το κοινωνικά δίκαιο και αναγκαίο μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου