Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Φοιτητών ΠΤΔΕ 14/11

Τα τελευταία 7 χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης στα κεκτημένα και δικαιώματα μας, καθώς και στην συνολική διάλυση του κοινωνικού κράτους, απ τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, στο όνομα της κρίσης. Από την άλλη όμως όλο αυτό το διάστημα δόθηκαν μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες(πλατείες, απεργίες, δημοψήφισμα, πλειστηριασμοί) στους οποίους συμπυκνώθηκε με κυρίαρχο τρόπο το λαϊκό αίτημα για τερματισμό της  λιτότητας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού (ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πλειστηριασμοί, μειώσεις μισθών ,ΕΝΦΙΑ, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ανεργία στους νέους άνω του 65%).  Για να πετύχει τα παραπάνω δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μέσα καταστολής και κοινωνικής πειθάρχησης (π.χ. υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ., απρόκλητες επιθέσεις σε πορείες, διώξεις αγωνιστών). Από την άλλη, δεν είναι τυχαία η πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ. Η συνάντηση αυτή, σηματοδοτεί τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, όσον αφορά τις στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα και στην Άραξο και την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Φαίνεται ότι η «ανάπτυξή» τους δεν έχει λεφτά για την παιδεία και την υγεία, άλλα έχει για F-16, τράπεζες και χρέος. Είναι προφανές, ότι η υποχρηματοδότηση σε τομείς απαραίτητους για το κοινωνικό σύνολο, οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητάς τους, πράγμα που βιώνουμε και εμείς στην καθημερινότητά μας ως φοιτητές και φοιτήτριες των ελληνικών πανεπιστημίων.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ

Το πανεπιστήμιο σαν κομμάτι της κοινωνίας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο από τις πολιτικές των τελευταίων ετών. Παρατηρείται μια συνεχής αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Η λειτουργία της λέσχης ανατέθηκε απ’ ευθείας και χωρίς διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρία catering. Ειδικά και μετά την ανάληψη της διαχείρισης από νέα εταιρία, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σίτιση είναι η επίδειξη συγκεκριμένης κάρτας  την οποία μπορούμε να την αποκτήσουμε βάσει συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων (τα οποία μελλοντικά μπορεί να γίνουν πιο αυστηρά). Σε περίπτωση που κάποιος/α φοιτητής/-ρια δεν έχει κάρτα σίτισης είτε αποκλείεται, είτε πρέπει να πληρώσει αντίτιμο. Αυτό αυτόματα καταργεί  το δικαίωμα-κατάκτηση των φοιτητ(ρι)ών για δωρεάν σίτιση. Από την άλλη, η χρήση μόνο του κάτω κτιρίου της λέσχης δημιουργεί ουρές που φτάνουν μέχρι την Εγνατία. Με ανάλογο τρόπο διαμορφώνεται και η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν 105 € για να πάρουν το δωμάτιο, καθώς και άλλα 60€ "νοίκι " κάθε χρόνο.

Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους φοιτητές της σχολής μας είναι η εξέταση του μαθήματος «Οργάνωση Διαδικασιών Μάθησης στο Σχολείο» του 1ου έτους, στο οποίο ο διδάσκων κόβει ανεξήγητα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών. Τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις στο μάθημα αυτό δεν εμφανίζονται σε κανένα άλλο μάθημα! Αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σχολής για πολλούς φοιτητές και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Παράλληλα στο τμήμα μας η χρηματοδότηση έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που αυτό δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Υπάρχουν ελλείψεις στο καθηγητικό προσωπικό, ενώ με το σύστημα πληρωμής των πρακτικών ασκήσεων το μισό τμήμα που κάνει κάθε φορά πρακτική θα έμενε απλήρωτο, εάν δεν εφαρμοζόταν η λύση αλληλεγγύης του διαμοιρασμού της ήδη χαμηλής αμοιβής.  Σε αυτό το περιβάλλον το πανεπιστήμιο προκειμένου να εξασφαλίσει τους πόρους του λειτουργεί με όρους ανταποδοτικότητας, επενδύοντας σε εκείνους τους τομείς που δύνανται να παράξουν κάτι άμεσα αξιοποιήσιμο  από εταιρείες και επιχειρήσεις. Αυτό για σχολές όπως το Παιδαγωγικό που δεν παράγει χρήσιμη έρευνα για τα κέρδη των εταιριών σημαίνει συνεχή απαξίωση και υποβάθμιση.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Γαβρόγλου 

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένα νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο ψηφίστηκε στη βουλή φέτος το καλοκαίρι και προωθεί μια σειρά από αναδιαρθρώσεις που στόχο έχουν ένα πανεπιστήμιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου. Θεσμοθετεί τα ΑΣΑΕ (Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Έρευνας και Εκπαίδευσης) που στόχο έχουν μεταξύ άλλων την εξασφάλιση της συνεργασίας των ιδρυμάτων με τις τοπικές επιχειρήσεις κάτι που όπως αντιλαμβανόμαστε θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο τρόπο διεξαγωγής καθώς και στο αντικείμενο της έρευνας ,αφού αυτή θα πρέπει να παράγει άμεσα εμπορεύσιμα αποτελέσματα σε απόκλιση από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Το πανεπιστήμιο σαν χώρος επιχειρηματικού ενδιαφέροντος είναι σαφές ότι δε θα χωράει το «θόρυβο» που δημιουργούν φοιτητικές συνελεύσεις , πολιτιστικές και πολιτικές ομάδες. Γίνεται μια δομή αποστειρωμένη, στην οποία διαμορφώνονται χαρακτηριστικά ενός εν δυνάμει πειθήνιου εργαζομένου, ανταγωνιστικού και ευέλικτου, δίχως συλλογικές αναπαραστάσεις. Την ίδια στιγμή οι οικονομικοί πόροι και η περιουσία του πανεπιστημίου διαχειρίζονται με κριτήριο την οικονομική ανταποδοτικότητα του ιδρύματος, μακριά από την φοιτητική πραγματικότητα. Σε δεύτερο επίπεδο ο νέος νόμος κινείται σε μια κατεύθυνση διάσπασης του γνωστικού αντικειμένου είτε άμεσα είτε μέσω της μεταφοράς ύλης από το προπτυχιακό στο μεταπτυχιακό επίπεδο που οδηγεί σε μια σαφέστατη υποβάθμιση του πρώτου. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι τα περισσότερα μεταπτυχιακά είναι επί πληρωμή και η στόχευση είναι να επιβληθούν δίδακτρα σε ακόμη περισσότερα μιλάμε για ένα βαρύ πλήγμα στο δωρεάν  χαρακτήρα της εκπαίδευσης καθώς και για αποκλεισμό πολλών από εμάς από τη μόρφωση.

Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ’73!

44 χρόνια μετά την ανατροπή της δικτατορίας τα συνθήματα της τότε νεολαίας παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Μπορεί να μην κυβερνούν τανκς και συνταγματάρχες, αλλά βιώνουμε έναν σύγχρονο ολοκληρωτισμό κατά τον οποίον κυβερνήσεις ανατρέπουν αποφάσεις δημοψηφισμάτων σε μία μέρα (Ελλάδα, Ισπανία κλπ), η αστυνομοκρατία και οι διώξεις αγωνιστών είναι καθημερινό φαινόμενο και για ολόκληρους λαούς παίρνουν αποφάσεις κλειστά γραφεία και θεσμοί του κεφαλαίου που δεν ελέγχονται από κανέναν (Eurogroup, Τρόικα κλπ). Την ίδια στιγμή, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας τίθενται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Επειδή οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία αλλά καθοδηγούν τους λαούς και την πάλη τους, είναι αναγκαίο σήμερα να οργανώσουμε τους δικούς μας αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματά μας σε μόρφωση, δουλειά και ελευθερίες!

Απαιτούμε:
ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ-ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ - ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ - ΚΑΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ  ΔΙΧΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ-ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ 
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ

 Προχωράμε σε:
Διαμαρτυρία στη συνέλευση των καθηγητών και τον πρόεδρο της σχολής για το ζήτημα των μαθημάτων και διαμαρτυρία στην Πρυτανεία  για το ζήτημα της πρακτικής άσκησης
Φοιτητική Πορεία στις 16/11 που θα καταλήξει στον ΕΛΚΕ και στη φοιτητική λέσχη
Συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία την Παρασκευή 17/11 προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία με προσυγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων στις 17:00 στο  Πολυτεχνείο.
Προετοιμασία μεγάλου Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου με Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Φοιτητών, στις 23/11
Συμμετοχή στο Συντονισμό Συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς
Άνοιγμα του Στεκιού του Συλλόγου στον 3ο όροφο και συγκρότηση συνέλευσης που θα το διαχειρίζεται
Συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση – συμμετοχή στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων

Για το συντονισμό και την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή Συνέλευσης στην οποία θα συμμετέχει όποιος και όποια θέλει και η οποία θα εξειδικεύσει τις αποφάσεις της Συνέλευσης1 σχόλιο: