Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Μια πολιτική κριτική στις δυνάμεις που συμμετέχουν στις εκλογές και κάποια λόγια για τη δική μας αντίληψη


ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 
#πράξεις, όχι λόγια
(μνημόνια, υποχρηματο
δότηση των πανεπιστημίων.
δίδακτρα, διάλυση των σπουδών, 
κλείσιμο σχολείων, απολύσεις 
εκπαιδευτικών)

Η ΔΑΠ είναι η παράταξη της ΝΔ, του κόμματος των μνημονίων, της εξαθλίωσης του λαού μας, της κυβέρνησης που έκλεισε χιλιάδες σχολεία και απέλυσε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που τσάκισε τα δικαιώματα των εργαζομένων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που ζητάει να παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα (μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων). Ψήφος στη ΔΑΠ σημαίνει στήριξη των πολιτικών εξαθλίωσης του λαού και της νεολαίας. Επίσης, σημαίνει στήριξη των σχεδίων της για το πανεπιστήμιο. Σχέδια που αφορούν την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και του επιχειρηματικού πανεπιστημίου σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ. Η ΔΑΠ μιλά για επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και την «προετοιμασία» των φοιτητών για την αγορά εργασίας (ποια αγορά εργασίας άραγε, όταν το ποσοστό ανεργίας στους νέους αγγίζει το 64%) και ενθαρρύνει τους φοιτητές να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία επιθυμώντας άβουλες και ανενημέρωτες μάζες, που τους απασχολεί μονάχα το πτυχίο τους ή τα διάφορα «προσόντα» που πρέπει να μαζέψουν και καθόλου το μέλλον του Πανεπιστήμιου ή του διπλανού τους. Στήριξε τους διάφορους νόμους διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του πανεπιστημίου (Διαμαντο-πούλου, κ.α.),  την περικοπή των φοιτητικών παροχών και τη διάσπαση/υποβάθμιση του πτυχίου.  Στοχεύει στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων αφαιρώντας την δυνατότητα από τους φοιτητές να διεκδικούν και να επιβάλλουν τις ανάγκες τους. Την ίδια στιγμή, οργανώνει σεμινάρια επιχειρηματικότητας, βραδινές εξόδους σε μπουζούκια, εκδρομές στο Μπάνσκο για σκι δείχνοντας σε όλους πόσο πολύ αφουγκράζεται τα προβλήματα κάθε φοιτητή. Ο τρόπος με τον οποίο αναπαράγεται και κερδίζει δύναμη στους συλλόγους είναι το γνωστό πελατειακό σύστημα των σημειώσεων, των πιστοποιητικών παρακολούθησης σεμιναρίων, των κερασμένων ποτών κλπ. Γυρνάμε την πλάτη στα κομματόσκυλα της ΝΔ, στο σύστημα διαπλοκής που αναπαράγουν, στο τσάκισμα του πτυχίου και της εργασιακής μας προοπτικής, στις πολιτικές του μνημονίου και της λιτότητας που υπερασπίζονται!

ΚΝΕ/ΠΚΣ/ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Η λογική της ΚΝΕ για τις εκλογές εδράζεται κυρίαρχα σε μια λογική ανάθεσης, όπου ψηφίζοντας ΚΝΕ «κοκκινίζει» το Διοικητικό Συμβούλιο οπότε ο Σύλλογος αυτόματα είναι ισχυρός.  Μιλάει για την ανάγκη ανασυγκρότησης των Συλλόγων αλλά την εννοεί μέσω της ισχυροποίησής της στα ΔΣ στα οποία επιδιώκει κυρίαρχα τη λήψη αποφάσεων (ακόμα και αυτών που απαιτούν μαζικότητα) και όχι μέσω της ισχυροποίησης των Γενικών Συνελεύσεων, όπου ο αγώνας περνάει μέσα από τα χέρια του κάθε φοιτητή και της κάθε φοιτήτριας. Όποιος αγώνας δεν περιστρέφεται γύρω από αυτήν και το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ και δεν μπορεί να τον ελέγξει τον απαξιώνει. Την ίδια στιγμή, βλέπει  τον εχθρό στα αριστερά και κυρίως στις δυνάμεις της ΕΑΑΚ αρνούμενη την κοινή δράση στο κίνημα και στους αγώνες. Εμείς πάρα τις επιθέσεις και την εχθρική στάση της ΚΝΕ συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ένωση της αριστεράς στην πράξη, στους αγώνες και στο κίνημα για έναν άλλο δρόμο χωρίς χρέος, ΕΕ, μνημόνια, φασισμό, «για ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

ΑΠΟΧΗ από την ΑΠΟΧΗ

Σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, ειδικά για τη νεολαία, η αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες αποτελεί αυτοκαταστροφική επιλογή. Αυτό γιατί όλη αυτή η στοχοποίηση και εξαθλίωση της νεολαίας είναι αποτέλεσμα πολιτικών που επιβάλλονται όσο εμείς δε στέλνουμε μήνυμα καταδίκης και ανατροπής τους. Είναι τώρα που πρέπει εμείς να δώσουμε την απάντηση ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι εδώ, είναι μαζικοί, ενεργοί και καταδικάζουν σε κάθε διαδικασία τους την πολιτική που διαλύει τις σπουδές και το μέλλον μας.

Με βάση τα όσα συμβαίνουν είναι αδιανόητο για ένα νέο άνθρωπο να απέχει από τις συλλογικές διαδικασίες και να αδιαφορεί για αυτές. Γιατί αυτές είναι που θα καθορίσουν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή του εντός και εκτός σχολής αλλά και τους όρους με τους οποίους θα μπορεί να διεκδικήσει συλλογικά αυτά που του αξίζουν. Το μήνυμα απάθειας που στέλνει η αποχή θα δώσει το πράσινο φως για τη «νομιμοποίηση» των πολιτικών που ήδη διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής μας γενικότερα. 

«Δε θα σωθείς μόνος σου. Ή όλοι μαζί ή κανείς μας..» 
Η αποχή είναι επιλογή που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τις τάσεις αμφισβήτησης που υπάρχουν στη νεολαία. Ίσα- ίσα, στέλνει μήνυμα αδιαφορίας και συναίνεσης των φοιτητών στα μέτρα που έχουν εφαρμόσει ή ετοιμάζουν για το μέλλον, ενώ τελικά ευνοεί τη ΔΑΠ αφού δεν την καταγγέλλει, τη στιγμή που αυτή κερδίζει δύναμη στις εκλογές μέσα από το πελατειακό της σύστημα. 

Εξάλλου το σύστημα και η εξουσία καθόλου δε φοβούνται την αδιαφορία και την απαξίωση γενικά της πολιτικής, αντίθετα εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Αυτό που φοβούνται είναι η ενεργή παρέμβαση του λαού και της νεολαίας στα κοινωνικά γεγονότα!

Εμείς…
Η ψήφος στην ΑΡΠΑ ΕΑΑΚ δεν είναι ούτε ψήφος ανάθεσης, ούτε ψήφος εκπροσώπησης. Δε μας ψηφίζετε για να αποφασίζουμε ή να αγωνιζόμαστε για εσάς, ούτε για να συνδιαλεγόμαστε με τα όργανα διοίκησης (προέδρους, πρυτανείες, υπουργεία). Παλεύουμε ώστε όλες οι αποφάσεις και οι αγώνες των φοιτητών για τα δικαιώματά τους να βρίσκονται στα χέρια τους μέσα από την άμεση δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων όπου πιστεύουμε ότι πραγματικά παράγεται η πολιτική, μακριά από ειδικούς και φοιτητοπατέρες που διαχειρίζονται το Σύλλογο δίνοντας αναφορά μόνο μια φορά το χρόνο στις εκλογές. Στήριξη στην ΑΡΠΑ - ΕΑΑΚ σημαίνει η εξουσία στα χέρια της κάθε φοιτήτριας και του κάθε φοιτητή, σημαίνει συχνές Γενικές Συνελεύσεις, σημαίνει ισχυρός και δημοκρατικός Σύλλογος.


ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!


ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ…
Σε μια περίοδο που νεολαία και εργαζόμενοι δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση που έχουμε βιώσει ποτέ, η σπουδάζουσα νεολαία πρέπει να κάνει ξεκάθαρο σε κάθε τόνο πως δεν υποτάσσεται και δε συναινεί με την υποβάθμιση της ζωής της και την διάλυση του μέλλοντός της. Πρέπει να βροντοφωνάξει πως θα τη βρουν απέναντί τους σε όλες τις μάχες, απ’ την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη, από το κομμένο σύγγραμμα και τα νομοσχέδια για την παιδεία και από την υποχρηματοδότηση των σχολών μέχρι τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα.

…Διαλέγουμε πλευρά!
Ψήφος και στήριξη στην Ε.Α.Α.Κ. δε σημαίνει ψήφος διαμαρτυρίας. Σημαίνει ψήφος κινηματικής προοπτικής και αποτελεί ενίσχυση των δυνάμεων που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, για την ανασυγκρότηση, ενίσχυση και αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος, για αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα, για σπουδές και μέλλον που μας αξίζει!

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Η ΕΑΑΚ εκφράζει το ασυμβίβαστο και ανατρεπτικό ρεύμα μέσα στις σχολές, το ρεύμα εκείνο που δεν υποτάσσεται στο δόγμα του «δεν υπάρχει εναλλακτική»  και εκφράζει κατηγορηματικά την ανάγκη η νέα γενιά να σπουδάσει και να ζήσει αλλιώς. Στις σημερινές συνθήκες που η διάλυση και υποβάθμιση των σπουδών μας καθώς και οι νέοι όροι ζωής και εργασίας (ανεργία, προγράμματα voucher, ανασφάλιστη εργασία, χαμηλοί μισθοί) τείνουν να παρουσιάζονται ως «ρεαλιστικά» και αυτονόητα, η νεολαία πρέπει να δώσει μήνυμα υπάρχει και άλλος δρόμος! Ένας δρόμος χωρίς μνημόνια, λιτότητα, ανεργία, χρέος, φασισμό, σε ρήξη και σύγκρουση με τα σχέδια του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που ακολουθούν την πολιτική τους. Ένας δρόμος χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους, χωρίς πολιτικές εξαθλίωσης, αλλά με όραμα και πράξη τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων!

ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΑΠΕΧΟΥΜΕ… 
ΣΤΙΣ 18 ΜΑΗ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου