Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά!



Εδώ και αρκετούς μήνες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι/-ες  στη χώρα μας, θύματα
του πολέμου και των επεμβάσεων των ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσίας, της πολιτικής των χωρών της ΕΕ που υψώνουν φράχτες απέναντί τους, καθώς και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης που έβαλε ταφόπλακα σε ό,τι περιγράφει     ο όρος «δικαιώματα προσφύγων» και συνθήκη της Γενεύης.  Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς - γκέτο παραμένουν άθλιες,  ενώ αναμένεται η κατάσταση να γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.  Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες  για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης, σίτισης και περίθαλψης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για την καθυστερημένη και αποσπασματική έναρξη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.
Οι εκπαιδευτικοί όλης της χώρας, όπως επίσης και διάφορες συλλογικότητες στάθηκαν αλληλέγγυοι  στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Εκτιμάται περίπου ότι σε κάθε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 25-40% αποτελείται από παιδιά ηλικίας μηνών έως 13 ετών. Το παρόν ζήτημα μας απασχολεί και ως εκπαιδευτικό αλλά και ως πολιτικό ταυτόχρονα.
Η πραγματικότητα είναι πως οι λέξεις δικαιοσύνη – ισότητα δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης και έχουν καταχωρηθεί στον «κάδο των αχρήστων». Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης,καθώς η εκπαίδευση αποτελεί  βασικό δικαίωμα για όλους και όλες τους/τις μαθητές/τριες και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά τα οποία ζουν τη δεδομένη στιγμή  στη χώρα.
Το κλίμα που κανονικά θα έπρεπε να επικρατεί σε κάθε σχολείο στην αρχή της σχολικής χρονιάς όφειλε να ήταν γιορτινό. Αντίθετα οι φωνές που ακούγονται ενάντια στην ένταξη των προσφύγων είναι φωνές ρατσιστικές, ξενοφοβικές που καθοδηγούνται από το πρόσχημα της φυλής, του χρώματος και της διαφορετικότητας. Η πραγματική όμως φοβία είναι απέναντι στην φτώχεια. Ποιος όμως δημιουργεί φτώχεια, πολέμους και εξαθλίωση, κρατά κλειστά τα σύνορα και φέρνει μνημόνια και εκμετάλλευση; Εχθροί λοιπόν δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αλλά το κέρδος και οι “υπηρέτες” του.
Η κυβέρνηση παράλληλα ευνοεί την γκετοποίηση και αρνείται την ένταξη των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία. Αυτό που υλοποιεί είναι η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων - μέσα στα στρατόπεδα- υποδομών τα οποία θα λειτουργούν ως νηπιαγωγεία και σχολεία. Στην πραγματικότητα όμως λειτουργούν μονάχα ως κέντρα “δημιουργικής” απασχόλησης (πχ τέχνες, γυμναστική) ώστε να απασχολούν για λίγες ώρες τα προσφυγόπουλα. Αυτή η κίνηση δε μπορεί παρά μόνο να χαρακτηριστεί  ως γκέτο μέσα στο ίδιο το γκέτο. Παράλληλα η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τα «άδεια» σχολεία από τους/τις  Έλληνες/-ίδες μαθητές/-τριες, το απόγευμα προτείνει να πραγματοποιούνται εκεί τα μαθήματα για όσα στρατόπεδα έχουν πρόσβαση στα σχολεία αυτά. Προωθεί τη στελέχωση των δομών αυτών με εκπαιδευτικούς αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου που θα μπορούν να μετακινούνται από το ΠΥΣΠΕ ή το ΠΥΣΔΕ σε άλλη δομή απ’ αυτή  που αρχικά τοποθετήθηκαν, ακόμη και σε άλλη Διεύθυνση εντός της Περιφέρειας!  Πρόκειται για «κινητικότητα» των εκπαιδευτικών που θα ακολουθεί την «κινητικότητα» των προσφύγων, ανάλογα με το πού θέλει η κυβέρνηση κάθε φορά να τους στείλει!
Ως μελλοντικοί/-ες εκπαιδευτικοί αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας ερχόμαστε ενάντια σε κάθε φωνή αποκλεισμού και μισαλλοδοξίας που ανοίγουν το δρόμο σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις διάκρισης των ανθρώπων. Απαιτούμε λοιπόν  εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά,τμήματα ένταξης και υποδοχής στα σχολεία,δωρεάν μετακίνηση,σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλους/-ες τους/τις μαθητές/-τριες, διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Όλοι και όλες στην αντιπολεμική/ αντιϊμπεριαλιστική /αντιφασιστική διαδήλωση
                 Πέμπτη 20/10 18:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου