Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Το απόγευμα της Παρασκευής 7/10, σημειώθηκε ένα περιστατικό που λειτουργεί αποκαλυπτικά για το χαρακτήρα της “φύλαξης” του Πανεπιστημιακού χώρου. Ένας από τους φύλακες της εργολαβικής εταιρείας ESA security εμπόδισε την είσοδο στο χώρο του Ασύλου σε φοιτητή του πανεπιστημίου, ζητώντας επιθετικά να ελέγξει το πάσο του. Όταν ο φοιτητής αρνήθηκε να δείξει το πάσο του λέγοντας πως η είσοδος στο χώρο του πανεπιστημίου είναι ελεύθερη  για όλους και δεν απαγορεύεται από κανέναν, ο φύλακας τον τραμπούκισε και τον απείλησε πως θα έχει «προβλήματα». Φοιτητές που έσπευσαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν εξηγήσεις από τον συγκεκριμένο φύλακα και τους προϊσταμένους του, πήραν τελικά την απάντηση από υπεύθυνο της ESA security πως οι φύλακες έχουν εντολή από την πρυτανεία να σταματούν και να ελέγχουν «οποιονδήποτε τους φαίνεται παράξενος» και να εμποδίζουν την είσοδο σε όσους δεν έχουν πάσο. Μάλιστα, μπροστά σε δεκάδες φοιτητές που περνούσαν από το σημείο της αντιπαράθεσης, ο «αφηνιασμένος» φύλακας έβγαλε τη στολή του και πετώντας την κάτω προσπάθησε να επιτεθεί στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν! Αμέσως μετά έφτασε στο σημείο άλλος υπεύθυνος, ο οποίος προσπαθώντας να καλύψει και να υποβαθμίσει το περιστατικό ακύρωσε τα λεγόμενα των προηγούμενων, λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοια εντολή και πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Πώς όμως μπορεί να γίνεται λόγος για «μεμονωμένο και μικρής σημασίας περιστατικό», ενώ λίγες μέρες νωρίτερα άλλοι φύλακες είχαν ξυλοκοπήσει έναν νεαρό μπροστά στα μάτια των φοιτητών; Όταν συγκεκριμένοι «εργαζόμενοι» της ESA security στη φύλαξη του πανεπιστημίου έχουν το ρόλο του ελεγκτή στον ΟΑΣΘ και τραμπουκίζουν όσους δεν έχουν εισιτήριο; Όταν τα ίδια πρόσωπα «πουλάν προστασία» σε νυχτερινά μαγαζιά της πόλης; Σε αυτούς, λοιπόν, έχει αναθέσει η πρυτανεία την «ασφάλεια» των φοιτητών. Παράλληλα, όμως, η ίδια η πρυτανεία δεν δίστασε το προηγούμενο διάστημα να επιστρατεύσει πολλάκις τους ίδιους «μπράβους» για να εμποδίσουν την είσοδο των Φοιτητικών Συλλόγων στη διαδικασία της Συγκλήτου. Γίνεται έτσι ξεκάθαρο πως η ύπαρξη της φύλαξης και των «μέτρων ασφαλείας» που υπερηφανεύεται η πρυτανεία ότι παίρνει  δεν γίνεται στην πραγματικότητα για την ασφάλεια των φοιτητών,  αλλά στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα, τα αιτήματα και τους αγώνες μας. Η απαγόρευση ουσιαστικά της κυκλοφορίας μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, η απαγόρευση της παρουσίας των Φοιτητικών Συλλόγων στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, ακόμα-ακόμα και η απαγόρευση της εισόδου στη λέσχη με τραμπουκισμούς χωρίς την επίδειξη πάσο αποτελούν όψεις της επίθεσης ενάντια στο άσυλο και είναι αυτές που εν τέλει διώχνουν άμεσα και έμμεσα τα δρώντα υποκείμενα από το χώρο του πανεπιστημίου. 

Σήμερα, λοιπόν, η διαμόρφωση ενός  καθεστώτος αστυνόμευσης (δημόσιας  ή ιδιωτικής) από την πρυτανεία και τις εργολαβικές εταιρείες στις οποίες έχουν ξεπουληθεί τομείς όπως η ασφάλεια και η σίτιση,  αποτελούν συνέχεια της θεσμικής κατάργησης του ασύλου και του νόμου Διαμαντοπούλου. Αποτελούν συνέχεια της διαχρονικής προσπάθειας του κράτους και των μηχανισμών του να υποβαθμίσουν το Άσυλο (βλ. πχ σπρώξιμο του εμπορίου ναρκωτικών μέσα στο πανεπιστήμιο με τις ευλογίες της αστυνομίας). Με το χτύπημα σε ολοένα και περισσότερα κεκτημένα, δικαιώματα και ελευθερίες διατηρείται η «τάξη» που είναι απαραίτητη ώστε να εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης όπως αυτές περιγράφονται στα νομοσχέδια για την παιδεία τα τελευταία 30 χρόνια και όπως υπαγορεύονται από τη συνθήκη της Μπολόνια και της επιταγές του ΟΟΣΑ. Ξεκάθαρη ευθύνη γι αυτή την κατάσταση φέρει η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που -παρά τα όσα διατείνεται- ούτε στο ελάχιστο δεν υπερασπίζεται το Άσυλο, αλλά συντηρεί και εντείνει την υποβάθμιση και την απαξίωσή του. "Τάξη" και "ασφάλεια", η οποία είναι απαραίτητη στο πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν όλα αυτά τα χρονιά και μέρα με τη μέρα γίνεται πραγματικότητα. Στο πανεπιστήμιο, όπου οι πόρτες κλείνουν για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τις συλλογικές τους διαδικασίες, αλλά ανοίγουν ορθάνοιχτα για τους μπράβους, τις εργολαβίες και τις διάφορες εταιρίες που έρχονται, πατώντας πάνω στη διάλυση και την υποβάθμιση του πανεπιστημίου, να εισχωρήσουν βαθιά στην έρευνα και τη λειτουργία του (φύλαξη, καθαριότητα, λέσχη, εστίες κλπ).

Δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε ένα χώρο νεκρό, πειθαρχημένο και αποστειρωμένο από οτιδήποτε συλλογικό. Το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα με τους αγώνες του έχει σε πολλές περιπτώσεις ανακόψει την εφαρμογή αυτών των κατευθύνσεων και δίνει τη δική του απάντηση ενάντια στο μέλλον που περιγράφουν για τη νεολαία κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υποβάθμιση, η στοχοποίηση του ασύλου και η μετατροπή του πανεπιστημίου σε άσυλο εταιριών δε θα περάσει.

Το μόνο λόγο για το πανεπιστήμιο και τις ζωές μας μέσα σε αυτό τον έχουμε εμείς: οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι εργαζόμενοι-ες, όλοι όσοι ζούμε καθημερινά σε αυτό, προβληματιζόμαστε, σκεφτόμαστε, αποφασίζουμε και δρούμε μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες. Το άσυλο ζει μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, αναπνέει μέσα από τους αγώνες ολόκληρης της κοινωνίας. Γι' αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στην αυταρχική αστυνόμευση του Πανεπιστημίου και το βρώμικο καθεστώς των εργολαβιών. Καταγγέλλουμε  τις πρυτανικές αρχές που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγίωση αυτής της κατάστασης και κάθε εταιρία-εργολαβία που έρχεται στο πανεπιστήμιο για να βγάλει κέρδος στις πλάτες φοιτητών και εργαζομένων.
ΟΥΤΕ ΣΙΩΠΗΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
                                                      ΕΑΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου