Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Σύλλογος φοιτητών
Με το που γραφτείς στη σχολή είσαι αυτόματα μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Παιδαγωγικού ΤΔΕ. Ο φοιτητικός σύλλογος είναι το νόμιμο σωματείο σου, ένας χώρος στον οποίο ανήκουμε όλοι και μέσα από τον οποίο διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις και απαιτούμε όσα έχουμε ανάγκη.

Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ)
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ένα γραφειοκρατικοποιημένο και αποκομμένο από τους φοιτητές συνδικαλιστικό όργανο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρατάξεων ή των σχημάτων ανάλογα με  τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Στο ΔΣ συμμετέχουμε όχι για να το παίξουμε αφ’ υψηλού παντογνώστες ή αντιπρόσωποι των φοιτητών (καθώς είμαστε ενάντια στη λογική της αντιπροσώπευσης) αλλά για να μαθαίνουμε τι γίνεται σ’ αυτό, να το εκθέτουμε στον κόσμο του συλλόγου και για να διασφαλίσουμε ότι δε παίρνονται αποφάσεις ενάντια στη θέληση και στα συμφέροντα της πλειοψηφίας όπως αυτά εκφράζονται στις Γενικές Συνελεύσεις. Το σχήμα μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών ΠΤΔΕ έχει 4 έδρες (από 9 που είναι συνολικά), ενώ θέλουμε οι συνεδριάσεις του να είναι ανοικτές ώστε όλοι οι φοιτητές να λένε τη γνώμη τους και να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί. Πάντα βέβαια παλεύουμε για την αντικατάσταση του ΔΣ από τη Γενική Συνέλευση.

Γενική Συνέλευση
Αποτελεί το ανώτερο και πιο αποφασιστικό όργανο του Συλλόγου. Είναι μια διαδικασία στην οποία μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, να εκφράσει τις απόψεις του, να συζητήσει και να αποφασίσει για όσα τον αφορούν. Λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά που σημαίνει ότι η γνώμη όλων είναι ισάξια και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ανοικτή ψηφοφορία. Στη γενική συνέλευση μπορούν να αντιπαρατεθούν πολιτικές αντιλήψεις, να διαμορφωθούν συνειδήσεις και να διαπαιδαγωγηθούν ολόκληρες γενιές αμφισβήτησης, ανυπακοής, διεκδίκησης και ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών νόμων που κάθε τόσο προσπαθεί να επιβάλλουν το Υπουργείο και η κυβέρνηση. Είναι το βασικό κύτταρο του φοιτητικού κινήματος και λειτουργεί από τα κάτω, κάνοντας των αγώνα υπόθεση του καθενός.

Συντονιστική Επιτροπή Συνέλευσης/ Κατάληψης

Στην ίδια λογική που θέλει την πολιτική, τις αποφάσεις του κινήματος και τη διαχείριση τους, να περνά στα χέρια όλων των φοιτητών λειτουργεί και η Συντονιστική Επιτροπή Συνέλευσης/Κατάληψης η οποία είναι ανοικτή σε όλους και ρόλος της είναι να εφαρμόζει και να εξειδικεύει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, να εμβαθύνει πολιτικά και να αποφασίζει περαιτέρω δράσεις, πάντα υπόλογη στη γενική συνέλευση και τις αποφάσεις της.
Το φοιτητικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του έχει αναδείξει και τα όργανά του. Ενάντια στη λογική της αντιπροσώπευσης, τύπου ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος) και της συνδιαλλαγής με τα υπουργεία, οι σύλλογοι φοιτητών συντονίζονται μεταξύ τους με το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, όπου μέσω των συντονιστικών τους επιτροπών μεταφέρονται οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και παίρνονται αγωνιστικές αποφάσεις  ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει και επιχειρηματικοποιεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Με αυτές τις δομές, το φοιτητικό κίνημα έχει ανατρέψει στο παρελθόν τις διάφορες μεταρρυθμίσεις που επεδίωξαν να περάσουν σε βάρος του και συνεχίζει να παλεύει διαρκώς για τον εκδημοκρατισμό τους.

Σε μια περίοδο όπου άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις για εμάς, είναι κρίσιμο να στηρίζουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, να ορίζουμε εμείς τις σπουδές και το μέλλον μας!


                                  ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!                                                     Ποιοί είμαστε εμείς; 
Α.Ρ.ΠΑ. Ε.Α.Α.Κ.: Αριστερή Ριζοσπαστική Παρέμβαση στο παιδαγωγικό, σχήμα που συμμετέχει στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Παρέμβαση στο Παιδαγωγικό είναι ένα ανεξάρτητο σχήμα (συλλογικότητα). Δεν εξαρτάται πολιτικά και οικονομικά από κανένα κομματικό μηχανισμό και δε λειτουργεί ως παράταξη. Λειτουργεί στη βάση της άμεσης δημοκρατίας με ανοιχτές σε όλους διαδικασίες, χωρίς αρχηγούς, στελέχη, ιεραρχίες και καθοδηγήσεις. Ως σχήμα συνιστά κύτταρο παραγωγής πολιτικής, πρόσφορο πεδίο για προβληματισμούς, διαφωνίες και ερωτήματα. Όλα μας τα υλικά προκύπτουν από το ίδιο το σχήμα. Διεκδικούμε όσα μας ανήκουν, όχι μόνο ως φοιτητές αλλά και ως αυριανοί δάσκαλοι και μέλη αυτής της κοινωνίας. Η ΕΑΑΚ είναι γέννημα και παράλληλα τροφοδότης των μαζικών και δυναμικών φοιτητικών αγώνων της δεκαετίας του ’90 και με βασικό σύνθημα το τρίπτυχο ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ_ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ_ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ. Πυροδότησε και έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στους αγώνες ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους από το ’90 μέχρι σήμερα. Πρεσβεύει την ανάγκη για όχι άλλη μία αριστερά, αλλά μια ΑΛΛΗ αριστερά. Ενωτική, ανεξάρτητη, αμεσοδημοκρατική, αντικαπιταλιστική.

Ε.Α.Α.Κ.:
Το σχήμα της Α.Ρ.ΠΑ. στη σχολή μας αποτελεί σχήμα της ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (ανεξάρτητα αριστερά σχήματα ανά σχολή που συντονίζονται μεταξύ τους).

ΕΝΙΑΙΑ: πολιτικό μόρφωμα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελούμενο από φοιτητικά σχήματα που απαρτίζονται από οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές της επαναστατικής ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Εκφράζει την ενοποίηση της αριστεράς που αντιστέκεται σε ό,τι πλήττει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα και την εργασιακή μας προοπτική, όπως και την ενότητα της θιγόμενης πλειοψηφίας των φοιτητών και αυριανών εργαζόμενων, με βάση τα κοινά τους συμφέροντα και δικαιώματα.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ: Η ανεξαρτησία της ΕΑΑΚ έγκειται στην οικονομική της αποδέσμευση από κομματικούς φορείς. Ανεξαρτησία από το κράτος και τα κόμματά του, από την κυρίαρχη πολιτική, τις επιχειρήσεις και τους καθηγητές. Λογοδοτούμε μόνο στον κόσμο της σχολής.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ:. Γιατί βλέπουμε γύρω μας ένα κόσμο που δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας, που καταστρέφει τα όνειρά μας. Γιατί βιώνουμε την καταπίεση σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Γιατί παλεύουμε για την απελευθέρωση και βλέπουμε την ανατροπή ως την μόνη ρεαλιστική λύση. Γιατί αρνούμαστε τον ατομικό δρόμο και παλεύουμε να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις ακόμα και στα ατομικά προβλήματα. Με αντικαπιταλιστική φυσιογνωμία αντιπολίτευσης κόντρα στην επίσημη πολιτική του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μια αντιπολίτευση που θα αποτελούν τα κοινωνικά κινήματα, οι φοιτητικοί και εργατικοί αγώνες, στοχεύοντας στην οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, διεκδικώντας το κοινωνικά δίκαιο και αναγκαίο μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις.
ΚΙΝΗΣΗ: αποτελεί τον πυροδότη των κινημάτων διαρκείας ,που πάει τους αγώνες ως το τέλος, που δεν παζαρεύει τα δικαιώματά της και δεν αρκείται στην διεκδίκηση άμεσων τακτικών αιτημάτων. Η ΕΑΑΚ εδώ και είκοσι χρόνια παίζει πρωτοπόρο ρόλο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις προωθώντας τη λογική του συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων τόσο μεταξύ τους όσο και με τα εργαζόμενα και σπουδάζοντα κομμάτια της νεολαίας για να μην χάσει τη μάχη αυτή ο καθένας μόνος του αλλά να την κερδίσουμε όλοι μαζί.
Ως ΕΑΑΚ δεν αντιστεκόμαστε μόνο σε αντιδραστικούς νόμους, αλλά αγωνιζόμαστε για Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους ενάντια στους ταξικούς φραγμούς μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία δημόσιου κα ιδιωτικού τομέα, δίνουμε νικηφόρα προοπτική στους αγώνες του σήμερα.
Η ΕΑΑΚ έχει αφήσει το στίγμα της στις σελίδες του φοιτητικού κινήματος, και στο διάστημα που διανύουμε μένουν πολλές σελίδες ακόμη στην ιστορία να γραφτούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου